
Ocak ayıydı, Bilecik otogarında soğuk bedenimi ısırırken sokak lambasının solgun ışığının altında öylece durmuş Katlanıra bakıyordum. İlk uzun bisiklet gezimiz olacaktı ve nasıl bir performans sergileyeceğini merak ediyordum. Gezinin sonunda hız ve denge bakımından bisiklet çok hoşuma gitmişti. Özellikle otobüs ve servis araçlarına sorunsuz bir şekilde binebilmenin keyfi ve rahatlığı bambaşkaydı. Peki böyle bir bisikleti tur için modifiye etmek mümkün müydü?
handsonbike.blogspot.com. Bilgilerin çoğuğunu bu siteden edindim; ancak şunu da belirteyim Dahon Speed D7’nin modifiye süreci kolay olmadı. Amerika’dan, İngiltere’den ve Hong Kong’dan parça getirtmek zorunda kaldım. Özellikle Amerika’nın kargo masrafı hiç de ucuz değildi.
Ön vites ve arka vites değiştiricisini takabilmek için Dahon’un Speed serisi için üretilmiş iki aparatı thorusa.com adresinden sipariş ettim. Dahon’un Mu P8 modeli için de aparatları bu siteden edinmek mümkün. Ön vites değiştirici aparatının fiyatı 38 dolar, arka vites değiştirici aparatı ise 28 dolardı ve kargo içinse 24 dolar ödedim.
Ön vites değiştirici aparatı
Alttaki resimde de görebileceğiniz gibi arka vites değiştiricisi çeki borusunun üzerine monte edilmiş.
Arka vites değiştirici aparatı.
Dahon Speed D7 markanın alt seviye modellerinden biri. Kadrosu ve maşası çelik olan bisiklet, 7 vitesli 12-28 rubleye sahip ve tek katlı jantlarla geliyor. Çift katlı jantlara göre dayanımları oldukça zayıf olduğundan jantların değişmesi gerekiyordu. Eğer dinamo taktırmayacaksınız 20 delikli 74 mm’lik göbek kullanmak zorunda olduğunuzdan önt jant konsunda çok fazla bir seçeneğiniz bulunmuyor. Ancak arka jant için standart ölçülerde bir göbek kullanmanız mümkün. Araştırmalarımın sonucunda önce Bike Friday modellerinde kullanılan Alex DM 18 jantınında karar kıldım, ancak 25 Sterlin olan jantın fiyatı kargo ücretiyle 60 Sterlin’e çıkınca vazgeçtim ve Bike Friday Pocket Llama’nın eski modellerinde kullanılan Sun’ın çift katlı CR 18‘ini sipariş ettim. Jant oldukça sağlam görünüyor, ancak sonrasında bir sitede, jantta ısı birikmesi yüzünden önce çatlamaların oluştuğu sonrasında ise kırılma meydana geldiğini okudum. Konuyla ilgili olarak internet üzerinde başka herhangi bir bilgi bulamamıştım. Bisiklet konusunda uzman iki kişiye fotoğrafı gösterdiğimde ilk defa böyle bir şey gördüklerini söylediler. Durum belki fabrikasyon hatasıydı ya da gerçekten aşırı ısınma sonucunda jant çatlamış ve kırılmıştı; neler olacağını zaman gösterecek:)
Jant için 184 mm. uzunluğunda jant teli kullanmamız gerekiyordu. DT Swiss’in bu ölçüde jant teli mevcut olmasanı rağmen fiyatı hiç de ucuz değildi. Bu yüzden Tern’in 2 mm. kalınlığındaki 186 mm.’lik jant tellerini 0,9 Euro’dan sipariş ettim. Jant tellerinin uçlarını törpülemek zorunda kalsak da jantı sorunsuz bir şekilde ördük. Ayrıca iğne sipop uyumlu olan jantın sibop deliğini matkapla genişleterek otomobil siboplu iç lastiklere uygun hale getirdik.
Arka jant: 32 delikli Sun CR-18.
Ruble: Shimano CS-HG 50 11-32 8V.
Arka göbek: Shimano Deore 590 V Fren Uyumlu.
Jant teli: Tern 186 mm.
19 Kasım 2013
Yeni donanımla 3.000 km. geride kalmıştı. Zincirin değişmesi gerekiyordu. Ayrıca rubleyi de değiştirdim. Bu sefer 11-32 yerine 11-34 dişli oranına sahip (Shimano CS-HG41 8V) ruble kullandım. Artık rampalar biraz daha rahat olacak:)
Bisikletin muhtemelen en zorlayıcı kısmı ikili ayna kol ile rublenin uyumu oldu. Dahon Speed D7’nin aynakol ve ruble arasındaki mesafe oranı 26″ ya da 28″ ebatlarındaki bir bisiklete göre daha kısa kaldığından ve kadro tekli ayna kola göre dizayn edildiğinden 11-32’lik rubleyi taktığımızda aynakolun ikinci dişlisinin rublenin 1. dişlisine denk gelmediğini gördük. Ayrıca ön vites değiştiricisinin aynakolun ikinci dişlisine geçmesi için yeterli boş alan mevcut değildi. Sonuç olarak aynakolun biraz daha ileriye doğru alınması gerekiyordu. Bu yüzden Shimano’nun 121 mm. uzunluğundaki (BB-UN 26) orta göbeğini taktığımızda rublenin ve ikili aynakolun uyumu sağlanmış oldu.
(Resimde ilk sırada olan) ilk denediğimiz orta göbeği söküp 3. sıradaki 121 mm. uzunluğunda olan orta göbek ile değiştirdik.
Aynakolun göbek ile arasındaki mesafe aralığı.
Lasco marka 53/39 ayna kol Taiwan yapımı.
19 Şubat 2014
Rampaları biraz daha rahat çıkabilmek için aynakolu FSA Vero 50/34 ile değiştirdim. Aynakol ile birlikte göbeği de değiştirmek zorunda kaldık ve 113 mm. uzunluğundaki Shimano BB-UN 26 kare mil orta göbeği kullandık.
Ön vites değiştiricisi Sram Force Brazed (2000)
Ön ve arka vites değiştiricisinde Sram X9 kullandım.
8. viteste (soldaki resim) ve 1. viteste (sağdaki resim) arka değiştiricinin konumu.
Kullandığım pedallar, 1946 yılından beri pedal üreten Japon Mikashima Sanayi Şirketi’nin ürünlerinden biri olan MKS Sylvan Touring modeli.
Yeteri kadar öne doğru eğilemediğimden dolayı katlanırın gidonu benim açımdan rahat değildi. Bu yüzden kelebek gidon ile değiştirmeye karar verdim. e-bay.com’dan gidon uzatma aparatını 35 Dolar’a sipariş ettim. İlk başta piyasada satılan standart ölçülerdeki kelebek gidonlar katlanırlık açısından bisiklete uyumlu olmadı. Ancak Pedal bisiklette daha küçük boyutlu bir tane bulunca sorun ortadan kalktı. Fiyatı 35 TL. olan gidon katlanırken hiçbir sorun çıkarmadığı gibi oldukça rahat.
Fren kollarında Shimano Deore LX, fren bacaklarında ise Shimano XT kullandım. Speed D7’nin üzerinde gelen fren bacaklarıyla kıyaslanmayacak kadar güçlü frenleme yapıyorlar.
Schwalbe Marathon Plus, bu tekerlekleri daha önce 28″ bisikletimde de kullanmıştım ve oldukça memnun kalmıştım. Katlanırda da aynı tekerlekleri tercih ettim.
Luggage Truss. Fiyatı 25$. Dahon ve Ortlieb gidon çantalarıyla uyumlu. 5 kg. kadar yük taşıma kapasitesi var.
BioLogic traveller rear rack. 650 g ağırlığındaki alüminyum bagajın 20 kg kapasitesi var.
ve… bisikletin en önemli parçası:)
17 Eylül 2013
Katlanır ile yaptığım 1.320 km.’lik tur boyunca, özellikle Ermenistan’ın bozuk yollarında hiçbir sorunla karşılaşmadım. Küçük dostuma bu turdan sonra güvenim daha da arttı.
Sevgiyle:)
Eylül 22nd, 2014 at 20:16
Merhaba
yazınızı facebook gurubumda paylaştım umarım bir sorun olmaz
facebook.com/foldingbikestr
Eylül 23rd, 2014 at 04:52
Paylaştığınız için teşekkürler:)
Haziran 10th, 2014 at 13:43
Merhaba,
Gayet faydalı bilgiler paylaşmışsınız. Ben de katlanır bisiklet almayı düşünüyorum ve ileride bu şekilde bisikleti modifiye etmek istiyorum. Hangi modeli önerirsiniz? Sizce hangisi en çok yatkın olur modifiye etmek için. Şu an çok bütçem yok ama almışken ileride de turlarda kullanabileceğim bir bisiklet olsun istiyorum. Yoksa çok vitesli olan ama fiyatı da ona göre olan modeller zaten var 🙂
Selamlar.
Kasım 25th, 2013 at 15:14
Selamlar , ileride bisikletle uzun yola çıkmak istiyorum.İlk başta katlanır bisikletle yapma fikri geçmişti bunu fakat sonra internette araştırınca katlanır bısıkletlerle bu ısın zor oldugu yazıyordu ondan vazgeçip normal 26 jant bisiklete yöneldim.Sonra senin blogunda bu işin yapılabileceğini gördüm fakat sorum şu olacak sence fazla modifiye yapmadan 500-600 liralık bir katlanır bisikletle uzun tur yapılması mümkün mü ? Teşekkürler.
Kasım 25th, 2013 at 16:22
Selam,
sanırım Kron’un belirtiğiniz fiyatlarda katlanır modelleri mevcut, ancak o model bisikleti kullanan insanlardan bilgi almanız daha sağlıklı olacaktır. Sadece ayna kolun iki olmasında fayda var aksi taktirde yüklü bisiklet ile rampaları çıkarken bisikletten inmek zorunda kalırsınız. Tanıdığım bir arkadaşım sadece aynakolu değiştirmişti, rampalarda el yardımıyla zinciri değiştirerek yola devam ediyordu.
Kasım 4th, 2013 at 11:35
Selamlar, 26-76 gear inch ölçüsünde bir aralık yakalamışsınız ikili aynakolla, çok verimli gözüküyor, çok uğraşılmış, belli ama handson bike da okuduğum gibi d8 tern yada dahon olsaydı arka jant değişikliği yapmadan 10 lu dişliye kadar yolu varmış, d8 sizce uygun bir seçim olurmu Tern ya da Dahon. Yoksa Bike friday mi alsak world tourist 🙂
Ekim 17th, 2013 at 22:24
Teşekkürler cevaplar için 🙂
Ekim 16th, 2013 at 13:48
Bir de dış lastikleri nereden aldınız acaba? Bendeki big apple ile değiştirmek istiyorum.
Ekim 17th, 2013 at 20:10
http://www.evanscycles.com/ adresinden sipariş etmiştim.
Ekim 16th, 2013 at 11:53
Merhabalar,
Öncelikle bisikletiniz muhteşem olmuş. Sitenizi de sürekli takip ediyorum. Ben de Selçuk Bey gibi Dahon Formula S18 sahibiyim. Sizin bisikletinizdeki gibi bir bagaj almak istiyorum. Benim katlanıra uygun bagaj tavsiye edebilirseniz sevinirim.
Keyifli pedallamalar.
Ekim 17th, 2013 at 20:08
Selamlar,
beğeniniz için teşekkür ediyorum:) Bagajı İstanbul Kaçkar Bisiklet’ten almıştım, ama öğrendiğime göre kendilerinde kalmamış. Serkan Taşdelen kendisinde mevcut olduğunu söylemişti. https://www.facebook.com/PedallaBisikletDogaSporlariUlaşırsanız, yardımcı olacaktır:)
Ağustos 21st, 2013 at 21:06
Tesekkur ederim cevabiniz icin.
Acaba sizin aynakolunuz da benim bisikletin gobegine uyumlu olur mu. Sonucta ayni dahon marka oldugu icin boyle dusundum. 🙂
Eylül 27th, 2013 at 15:58
Malesef uyumlu değil. Bisikletinizin orta göbeği farklı; bu ayna kol sadece kare mil orta göbeklerle uyumlu.
Ağustos 20th, 2013 at 22:07
Selam Enes,
Yazini okudum ve cok begendim. Paylasimin icin tesekkur ederim. Ben de Dahon’un Formula S18 modeline sahibim. Turkiye’de bulunmadigi icin Çin’den siparis etmistim.
Benim bir sorum olacakti. Bisikletimin aynakolu 56/46 yani orjinaline çift dişli. Yalniz bu aynakolu degistirmek istiyorum. 46 dişli yokuslarda pek randiman vermiyor. Acaba ne tavsiye edersin? Alacagim aynakol gobege tam olur mu?
Tesekkur ederim simdiden. 🙂
Ağustos 21st, 2013 at 07:29
Selamlar,
53/39 ayna kol tavsiye ederim. Bisikletiniz rublesi 11-25’miş ve 39’luk dişli rampalarda daha rahat olacaktır. Ayanakol ve göbek uyumu için profesyonel birine danışmanızı tavsiye ederim. Serkan Taşdelen bu konuda yardımcı olacaktır:)
Ağustos 20th, 2013 at 17:09
Olcay bey herşeyiyle muhteşem bir proje olmuş.
Katlanır bisikleti KATLATURA dönüştürmüşsünüz:)
Jantı nasıl aldınız 32 delik bende almam gerekiyor/sizinkide 32 delik değil mi? ) verdiğiniz sitede satış yok sanırım?
Ağustos 21st, 2013 at 07:05
Teşekkürler. Jantı aşağıdaki siteden sipariş etmiştim. Evet, 32 delikli…
http://www.sjscycles.co.uk/sun-cr18-20-inch-406-silver-alloy-abt-rim-prod724/?showsku=724h32
Ağustos 19th, 2013 at 16:39
Selam Olcay,
Proje tamamlanmış görünüyor. Ayaklıkla alakalı bir detay belirtmemişsin. ŞU xlcnin çift taraflı açılan ayaklığından mı kullanıyorsun? Arka attırıcı için ise kullandığın video görseli artık mazide kaldı 😉 Shimano shadow modellerinde o sallantı olayı son buldu. Kısa dönem x9 kullanmıştım. Zincir sıkışmasından kaynaklı arka attırıcıda burkulma olmuştu. Düzeltince pimler alt bacak eklentisinde boşluk oluşmuştu 😉
Anlatım çok iyi olmuş. Benzer çalışmalar yapmaya niyetli arkadaşlar için rehber niteliğine. Açıkçası aynakolu 2 veya 3 yapraklıya çevireyim diyordum ama mevzu çok dallı budaklı. Bu şekilde kullanmaya devam 🙂
Bu arada arka bagajı ne kadara aldın?
Ağustos 19th, 2013 at 17:30
Selam Enes,
Ayaklık Dahon için tasarlanmış bir üründü, ama arka vites değiştiricisini değiştirdikten sonra zincire sürtmeye başladı. Küçük bir eklentiyle aşağıya doğru indirdim ancak bu seferde dönüşlerde ve bozuk zeminde yere sürtmeye başladı. Ne yazık ki kullanamayacağım. Elimde fotoğraf olmadığı için o foftoğrafı koydum sonra değiştireceğim:)
Bisiklet konusunda daha yeniyim; o yüzden teknik olarak eksik bilgiler olabilir, Sram gibi:)
Aslında ayna kolu 3’lü yapacaktım, bicycletouringpro.com sitesinde dik yokuşlarda 3’lü ayna kol önerilmişti, fakat ön vites değiştirici aparatının sadece ikili ayna kol uyumlu olduğu yazıyordu ve handsonbike sitesinde Dahon’a 3’lü ayna kol uymacağını okuyunca vazgeçtim:)
Marathon Plus’u evanscycles’dan sipariş etmiştim;
http://www.evanscycles.com/products/schwalbe/marathon-plus-20-smartguard-wired-commuter-tourer-tyre-reflex-ec046120
Arka bagajı da Kaçkar Bisiklet’ten 100 TL’ye almıştım, ama özel bir indirim yapmıştı:)
Ağustos 20th, 2013 at 10:06
Sen söyleyince sorunu anladım. Kısa bacak attırıcı takmak gerekecek gibi görünüyor.